Etkinlikler

...

ENSTİTÜLER "2019 MEZUNİYET TÖRENİ" 14 HAZİRAN 2019 TARİHİNDE YAPILDI


 “ENSTİTÜLER 2019 MEZUNİYET TÖRENİ” 14 HAZİRAN 2019 TARİHİNDE YAPILDI

              Üniversitemiz Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri, Sosyal Bilimler ile Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitülerinin 37. Mezuniyet Töreni, Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisi’nde gerçekleştirildi. Törene Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyhan Tükel, Prof. Dr. Şeref Erdoğan, Prof. Dr. Halil İbrahim Elekcioğlu, Enstitü Müdürleri Prof. Dr. Mustafa Gök, Prof. Dr. Behice Durgun, Prof. Dr. Serap Çabuk, Prof. Dr. Mete Korkut Gülmen, akademisyenler, mezunlar ve mezun öğrencilerin aileleri katıldı.

       

 “2018-2019 eğitim-öğretim yılında 400 Yüksek Lisans, 148 doktora olmak üzere toplam 548 öğrenci diplomalarını almaya hak kazandı.”

               Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende açılış konuşmasını yapan Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Enstitülerden 400’ü Yüksek Lisans, 148’i Doktora olmak üzere toplam 548 lisansüstü öğrencinin diplomalarını almaya hak kazandığını açıkladı. Prof. Dr. Mustafa Kibar, bu sayı ile Üniversitenin Fen, Sağlık, Sosyal Bilimler ile Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitülerinin kuruldukları tarihten bugüne kadar, üniversiteler, çeşitli kamu kuruluşları ve özel sektör hizmetine 14.183 Yüksek Lisans, 2.979 Doktora olmak üzere toplam 17.162 lisansüstü diplomalı mezun kazandırdığını söyledi.

 

 “Üniversitemiz, Araştırma Üniversiteleri seçiminde Devlet Üniversiteleri içinde ilk 15’in içine,  Uluslararasılaşma stratejisi kapsamındaki değerlendirme sonucu da ilk 20 pilot üniversite arasına girmeyi başararak başarısını kanıtladı.”

 Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar konuşmasının devamında,

        “Üniversitemiz, Türkiye’de objektif kriterler çerçevesinde yapılan değerlendirmeler sonucu yapılan Araştırma Üniversiteleri seçiminde Devlet Üniversiteleri içinde ilk 15’in içine girmeyi başararak başarısını kanıtladı. Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılan Uluslararasılaşma stratejisi kapsamındaki değerlendirme sonucu da seçilen 20 pilot üniversite arasına girerek bu başarısına yenisini ekledi. İlk on’da yer alan araştırma üniversiteleri arasına girme yolunda başarılarını azimle sürdürmektedir. Dünyadaki seçkin birçok kurum ve kuruluşlarca çeşitli bilimsel kriterlere göre yapılan değerlendirmelere göre de Üniversitemizin, ülkemizdeki üniversiteler arasındaki yeri küçümsenemeyecek ölçüde üst sıralardadır.  Hiç şüphesiz bu başarılar başta siz değerli öğretim üyelerimiz, sevgili mezunlarımız olmak üzere tüm üniversitemiz camiasına ait. Hepinize gönülden teşekkürlerimi sunuyorum.“ dedi.

 
 

 “Enstitülerimiz, toplam 69 YÖK 100/2000 Doktora bursiyer sayısı ile Türkiye’deki Yükseköğretim Kurumları bursiyer sıralamasında üst sıralarda yerini almıştır.”

           Fen, Sağlık, Sosyal Bilimler ve Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüleri adına ise Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Gök selamlama konuşması yaptı. Prof. Dr. Gök, akademik çalışmalarla ilgili bilgi vererek Türkiye ve dünyadaki Yükseköğretim Kurumları istatistiklerine değindi. Bilgi çağının en büyük sermayesinin yetişmiş insan gücü olduğunu, yetişmiş insan gücünün ise eğitimle elde edildiğini belirten Prof.Dr. Mustafa Gök konuşmasının devamında,

          “2018-2019 eğitim-öğretim yılı itibariyle toplam 7.740.502 öğrenci sayısı ile Yükseköğretimde Brüt Okullaşma Oranı % 107’ye, Net Okullaşma Oranı % 52’ye ulaşmıştır. Bu oranlar yükseköğretimde yatay büyümenin doygunluğa ulaştığını, bundan sonra dikey büyümeye, diğer deyişle kaliteye önem verilmesi gerektiğini açık olarak göstermektedir” dedi. Konuşmasının devamında Türkiye ve dünyadaki çeşitli ülkelerin yıllık doktoralı mezun sayılarına ilişkin istatistiki bilgiler verdi:

 Yıllık Doktoralı mezun sayısı ;
ABD’nde  ......................   67 bin
 Almanya  .....................  28 bin
 İngiltere  .....................  25 bin
 Hindistan  .....................  24 bin
 Japonya  .....................  16 bin
 Fransa  .....................  13 bin
 Güney Kore  .....................  13 bin
 İspanya  .....................  11 bin
 İtalya  .....................  11 bin
 Kanada  .....................  7 bin
 Endonezya  .....................  4 bin
 TÜRKİYE’de  .....................  6.045’tir.
 
 Prof.Dr. Mustafa Gök konuşmasının sonunda mezun öğrencilere “güle güle” derken bazı öğütlerde de bulundu:
  1. Enerjinizi hep yüksek tutun. Unutmayın, başarılı insanlar, enerji seviyeleri yüksek insanlardır.
  2. Ormanı ve ağaçları görenlerden olun. Yaptığınız her işin, büyük resim içindeki yerini bilin.
  3. Hedeflerinizi siz koyun, yelkenlerinizi siz ayarlayın, rüzgârın esiri olmayın. Unutmayın geminin rotasını, yelken ve yelkeni ayarlayan belirler.
 En önemlisi;

     4.   Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün;

       “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir” sözünü hep aklınızda tutun.

             Törende mezun öğrenciler adına da Dr. Esma KAHRAMAN bir konuşma yaptı. Dr. Esma KAHRAMAN konuşmasında “Çukurova Üniversiteli olmaktan ve doktora derecemi bu üniversiteden almaktan duyduğum büyük gururu sizlerle paylaşmak istiyorum” dedi.

             Törende ayrıca, doktora yemin töreni öncesi, konservatuvarda okuyan minik öğrenciler tarafından verilen kısa bir müzik dinletisi yer aldı.

 
Rektör’ün Tören Konuşması için tıklayınız.... 

Enstitü Müdürünün Tören Konuşması için tıklayınız....

Tören Fotoğrafları için tıklayınız...